Nyheder

Menneskejagt på fuldt blus

Nu er menneskejagten for alvor sat ind. Vi skal efterhånden mere end 10 år tilbage for at finde de samme beskæftigelsestal, som vi har i dag, og stort set alle de virksomheder, jeg møder i hverdagen, har brug for ledige hænder.

Kig indad og find timer

Flere og flere virksomheder lukker hullet med vikarer og udenlandsk arbejdskraft, og der er i dag et rekordstort antal udenlandske statsborgere, som har fundet vej til de danske virksomheder. At ansætte nye medarbejdere er ikke gratis. Hverken at finde dem, men heller ikke at få dem igennem et ansættelsesforløb. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over brug af udenlandsk arbejdskraft og vikarer, men jeg vil gerne slå et slag for at øge effektiviteten i driften af virksomheden for på den måde at frigøre lidt ressourcer. 

Der er ikke noget, der tyder på, at vi får mindre travlt de næste par dage, så mon ikke det er en god ide at kigge indad for at finde lidt ekstra ressourcer. Jeg ser alt for ofte, at virksomheder bliver hjemmeblinde – de konsumerer egne ressourcer på ineffektive arbejdsgange og dobbeltregistrering, men hvorfor? –  Svaret er ofte ”Det plejer vi at gøre”, eller ”Vi har ikke tid til udvikling lige nu”. Men virksomhederne har faktisk ikke tid til at lade være med at udvikle og effektivisere sig.  Der ligger en åben flod af ressourcer i døde timer på landevejen, endeløse møder, ringe planlægning, træge arbejdsprocesser, lange beslutningsprocesser og dobbeltarbejde, og jeg stiller gerne mig selv op i køen af ressource-konsumister. Vi ved det jo godt, og vi har hørt det mange gange før, men måske man alligevel skulle forsøge at tillægge det lidt fokus.  

 

Selv små forbedringer betaler sig

Vi skal have sat gang i forbedringsarbejdet-  og intet (næsten) er for småt til at kunne betale sig. Selv de mindste forbedringer bliver til mange timer, når bare man laver nok af dem. For noget tid siden flyttede jeg 16 km tættere på mit kontor. I hverdagen synes det som en lille forbedring, men da jeg talte det sammen, gav det mig mere end 100 timers besparelse på landevejen om året, men også 7 færre tankninger, reduceret slid på bilen mm. Tiden kan jeg vælge at bruge på at finde nye forbedrende tiltag eller bare være lidt mere sammen med min familie.

Man kan blive klog af at læse om lidt om LEAN spildtyper i både administration og produktion, men mon ikke man kan nøjes med at læne sig tilbage og gennemleve den seneste uges ineffektivitet – her skal du nok finde nogle små forbedringsopgaver, som kan skabe luft, forbedre din arbejdsplads og måske tiltrække dygtige medarbejdere frem for at jage dem.

 

THE BIGGEST ROOM IN THE WORLD IS THE ROOM FOR IMPROVEMENT.

Jens Kjærulff, Innovationschef og medejer af Lekon Rådgivning ApS, gennemfører et stort antal interne audit med fokus på effektivitet og forbedringer. Hvis du ikke er bange for at få ”svesken på disken” og er åben for at forbedre din virksomhed, så er det måske nu, du skal lade dig udfordre? Kontakt os på lekon@lekon.dk

Er dette relevant for dine venner eller kolleger?
Del denne side direkte på de sociale medier via nedenstående knapper: